Les instal·lacions originàries per a la pràctica de les diferents modalitats són els mateixos carrers. No obstant açò, a causa de l’evolució de la societat, les dificultats que comportava la practica continuada als carrers de les ciutats, i les nombroses prohibicions, portaren a la creació d’instal·lacions específiques per a les diferents modalitats existents.
Aquestes instal·lacions són les següents:
Trinquet
El trinquet és la instal·lació esportiva més coneguda de la Pilota Valenciana. S’hi practiquen les dos modalitats més importants i que compten amb jugadors professionals, el raspall i l’escala i corda. És un recinte tancat on les quatre parets que el delimiten prenen part en el joc.
Carrer
El carrer és el recinte on va nàixer la pilota i on encara es conserva en moltes localitats d’arreu del país. S’utilitza el mateix carrer com a terreny de joc, i es poden practicar les modalitats de raspall, galotxa i modalitats a ratlles (llargues, palma i perxa). L’única diferència entre les modalitats respecte a la instal·lació és la incorporació de dues cordes en la modalitat de galotxa i d’una en la modalitat de perxa per a realitzar la ferida.
Carrer Artificial
Els inconvenients típics dels carrers de qualsevol poble, cotxes, vidres… juntament amb els avanços de la societat, han ocasionat la construcció de nombrosos carrers artificials, que faciliten la pràctica de la pilota imitant molt bé els originals amb balcons, portes, finestres, rastells…
En podem trobar en molts pobles de la comarca de l’Horta, i es practiquen les mateixes modalitats que en els carrers naturals.
Frontó
El frontó és el recinte esportiu format per 3 parets (normalment de color verd, ja que es juga en pilota blanca) en la qual es pràctica la modalitat de frontó valencià. Les mesures reglamentàries són 25m de llarg (+/- 5 m) i 10 metres d’ample amb rebot i tamborí (un bisell d’uns 45º) d’inclinació a la paret del rebot.
Trinquet amb frares
És un recinte tancat de quatre parets, amb la paret del frontó amb dos tamborins pegats als cantons acabats en forma de caputxo anomenats frares i dues muralles laterals. La paret de darrere compta amb una graderia per al públic i una teulada amb baixada per a que puga fer joc la pilota i jugar al rebot.
Trinquet de pilota grossa
Són trinquets menuts sense escala i amb dos parets. D’entre 15-20m de llarg i 3-5m d’ample. La diferència respecte a la galotxeta és que en la majoria no existeixen parets de rebot i tambori, tan sols línies que delimiten el joc.
Galotxeta
Són una evolució a partir dels trinquets de pilota grossa, amb parets de rebot i una galeria xicoteta al fons. Amb la corda al mig, mig caiguda, amb un tamborí que permet que s’alcen les pilotes i un tamboret per realitzar la ferida.
Altres
Pistes de màdel/pàdel
Per a la pràctica del màdel s’utilitzen les mateixes pistes de pàdel ja esxistents.
Minitrinquet, minifrontó i minigalotxeta
Amb l’ordre del 2 de març del 2000, la Conselleria d’Educació obliga a tots els centres docents de nova construcció, la construcció conjunta d’infraestructures per a la pràctica de la Pilota Valenciana. Açò es va vore reflexat amb la construcció de minitrinquets, minifrontons i minigalotxetes. Instal·lacions de dimensions reduïdes que pretenien facilitar l’aprenentatge de la pràctica de la pilota valenciana a l’alumnat de primària i secundària.
La Ciutat de la Pilota
Situada a la partida de Masies, Montcada, aquest conjunt d’innovadores instal·lacions en procés de construcció, pretenia ser una revolució per al món de la Pilota, ja que si comparem amb les instal·lacions actuals suposava avançar molt en quan a modernitat, així com vistositat i capacitat per als assistents. En l’actualitat tan sols està finalitzat el trinquet, on uns anys enrrere ha acollit algunes de les finals de la lliga i individual professionals.
Reglaments:
Reglament de joc de les diferents modalitats Federació de Pilota Valenciana
Mesures Instal·lació de galotxetes Museu de la Pilota el Genovés
Reglament oficial de la modalitat de Màdel
Reglament general de les diferents competicions FPV
Reglament de la pilota valenciana AVL
Llistat de localitats amb instal·lacions FPV (per actualitzar):
Guia de construcció d’un trinquet de pilota grossa
Ricard Sentandreu