Les instal·lacions originàries per a la pràctica de les diferents modalitats són els mateixos carrers. No obstant açò, a causa de l’evolució de la societat, les dificultats que comportava la practica continuada als carrers de les ciutats, i les nombroses prohibicions, portaren a la creació d’instal·lacions específiques per a les diferents modalitats existents.

Aquestes instal·lacions són les següents:

Trinquet

El trinquet és la instal·lació esportiva més coneguda de la Pilota Valenciana. S’hi practiquen les dos modalitats més importants i que compten amb jugadors professionals, el raspall i l’escala i corda. És un recinte tancat on les quatre parets que el delimiten prenen part en el joc.

Trinquet de Piles. Foto: FPV

Parts i mesures del trinquet. Foto: PilotaViu

Carrer

El carrer és el recinte on va nàixer la pilota i on encara es conserva en moltes localitats d’arreu del país. S’utilitza  el mateix carrer com a terreny de joc, i es poden practicar les modalitats de raspall, galotxa i  modalitats a ratlles (llargues, palma i perxa). L’única diferència entre les modalitats respecte a la instal·lació és la incorporació de dues cordes en la modalitat de galotxa i d’una en la modalitat de perxa per a realitzar la ferida.

Carrer de Benicolet. Foto: Vicent Martinez

Carrer Artificial

Els inconvenients típics dels carrers de qualsevol poble, cotxes, vidres… juntament  amb els avanços de la societat, han ocasionat la construcció de nombrosos carrers artificials, que faciliten la pràctica de la pilota imitant molt bé els originals amb balcons, portes, finestres, rastells…
En podem trobar en molts pobles de la comarca de l’Horta, i es practiquen  les mateixes modalitats que en els carrers naturals.

Carrer de Benidorm. Foto: CPV Tibi

Parts i mesures del carrer. Foto: PilotaViu

Frontó

El frontó és el recinte esportiu format per 3 parets (normalment de color verd, ja que es juga en pilota blanca) en la qual es pràctica la modalitat de frontó valencià. Les mesures reglamentàries són 25m de llarg (+/- 5 m) i 10 metres d’ample amb rebot i tamborí (un bisell d’uns 45º) d’inclinació a la paret del rebot.

Frontó del Puig de Santamaria. Foto: www.elpuig.es

Parts i mesures del frontó. Foto: PilotaViu

Trinquet amb frares

És un recinte tancat de quatre parets, amb la paret del frontó amb dos tamborins pegats als cantons acabats en forma de caputxo anomenats frares i dues muralles laterals. La paret de darrere compta amb una graderia per al públic i una teulada amb baixada per a que puga fer joc la pilota i jugar al rebot.

Parts i mesures del Trinquet amb Frares. Foto: PilotaViu

Trinquet de pilota grossa

Són trinquets menuts sense escala i amb dos parets. D’entre 15-20m de llarg i 3-5m d’ample. La diferència respecte a la galotxeta és que en la majoria no existeixen parets de rebot i tambori, tan sols línies que delimiten el joc.

Trinquet de l’Abdet constrït l’any 1772. Foto: PilotaViu

Galotxeta

Són una evolució a partir dels trinquets de pilota grossa, amb parets de rebot i una galeria xicoteta al fons. Amb  la corda al mig, mig caiguda, amb un tamborí que permet que s’alcen les pilotes i un tamboret per realitzar la ferida.

Parts i mesures d’una galotxeta. Foto: PilotaViu

Altres

Pistes de màdel/pàdel

Per a la pràctica del màdel s’utilitzen les mateixes pistes de pàdel ja esxistents.

Pista de màdel/pàdel de Castelló de la Ribera. Foto: PilotaViu

Minitrinquet, minifrontó i minigalotxeta

Amb l’ordre del 2 de març del 2000, la Conselleria d’Educació obliga a tots els centres docents de nova construcció, la construcció conjunta d’infraestructures per a la pràctica de la Pilota Valenciana. Açò es va vore reflexat amb la construcció de minitrinquets, minifrontons i minigalotxetes. Instal·lacions de dimensions reduïdes que pretenien facilitar l’aprenentatge de la pràctica de la pilota valenciana a l’alumnat de primària i secundària.

Minitrinquet Xilxes. Foto: esportaxilxes.com

Minifrontó. Foto: PilotaViu

La Ciutat de la Pilota

Situada a la partida de Masies, Montcada, aquest conjunt d’innovadores instal·lacions en procés de construcció, pretenia ser una revolució per al món de la Pilota, ja que si comparem amb les instal·lacions actuals suposava avançar molt en quan a modernitat, així com vistositat i capacitat per als assistents. En l’actualitat tan sols està finalitzat el trinquet, on uns anys enrrere ha acollit algunes de les finals de la lliga i individual professionals.

Trinquet de la Ciutat de la Pilota a Montcada. Foto: Frediesport

Ciutat de la Pilota de Montcada en construcció. Foto: PilotaViu

Reglaments:

      Reglament de joc de les diferents modalitats Federació de Pilota Valenciana

      Mesures Instal·lació de galotxetes Museu de la Pilota el Genovés

Reglament oficial de la modalitat de Màdel

Reglament general de les diferents competicions FPV

Reglament de la pilota valenciana AVL

Llistat de localitats amb instal·lacions FPV (per actualitzar):

      Guia de construcció d’un trinquet de pilota grossa

 

Ricard Sentandreu